Image
Image
Image
Image
Bez żelaza ani rusz, czyli o wysokogórskim żywieniu

Jeszcze nie tak dawno, jeśli zaproponowałabym swoim górskim kolegom śniadanie z jaglanki i koktajl z pokrzywy, popukaliby się w czoło. Każdy wsuwał konserwę tyrolską, na zmianę z paprykarzem i nie przyszło mu nawet do głowy, że można jeść w górach coś innego. A dzisiaj? Moda na zdrowe żywienie dotarła nawet do obozów na ośmiotysięcznikach. O tym co i jak jeść (i pić), żeby wyjeżdżając na ambitną, wyprawę w góry wysokie zwiększyć sobie szanse na szczyt podpytałam Martę Naczyk, specjalistkę od dietetyki wysokogórskiej. To właśnie Marta,  w ramach zespołu Forma na Szczyt, przygotowywała naszych himalaistów do zimowego zdobywania K2.

Mamma Mia - Marmolada!

Na letnie upały polecam włoską Marmoladę! Nie, nie żaden dżem... Tak właśnie nazywa się najwyższa, pokryta lodowcem góra Dolomitów, uznawanych często za najpiękniejsze góry świata. Dzięki via ferratom ich szczyty mogą zdobywać nawet ci, którzy nie są wspinaczami

Ahoj, Rysy!

Chcesz zdobyć Rysy, ale masz obawy, że stromo, ciężko, niebezpiecznie? W takim razie spróbuj od strony słowackiej. Że się zmęczysz, to pewne, w końcu to góry, ale jest łatwiej, a widoki równie piękne jak od strony polskiej

Jak zostaliśmy zbieraczami munros`ów

GÓRY SZKOCJI
W Polsce coraz więcej osób kolekcjonuje „koronę gór Polski“, a w Szkocji – „munrosy“. Najważniejszym z nich jest oczywiście Ben Nevis – najwyższa góra nie tylko Szkocji, ale całych Wysp Brytyjskich

*   W góry, w góry miły bracie...

(NIE)BEZPIECZEŃSTWO W GÓRACH
Góry są piękne, ale mogą być groźne. Wymagają respektu, rozsądku i odpowiedniego przygotowania. No właśnie – jak się przygotować do górskiej eskapady?

PORADY PODRÓŻNIKA

Moje Pasje

Blog - regiony

Image
Image
© 2022 Monika Witkowska. All Rights Reserved. Designed by grow!